Pcsupport.cz
HST.cz HST.en HST.de

Česko si v mezinárodním Indexu společenského rozvoje (Social Progress Index 2019) oproti loňsku polepšilo o dvě příčky a umístilo se na 24. místě. Každoroční žebříček sestavuje americká nezisková organizace Social Progress Imperative a Deloitte. Vychází z údajů o společenském a ekonomickém rozvoji a o životním prostředí.

Index společenského rozvoje letos porovnává 149 zemí (o 3 více než loni). Pokrývá celkem 98 % světové populace. Prvenství si udrželo Norsko. Druhé Dánsko poskočilo o dvě místa a třetí zůstalo Švýcarsko. V indexu je na tom nejhůře trojice afrických států Čad, Středoafrická republika a Jižní Súdán.

Přestože si Česká republika polepšila o dvě příčky, bodově si mírně pohoršila. V letošním vydání indexu získala ze sta možných bodů 84,36 (loni to bylo 84,66). Česká republika se tak řadí za Koreu a před Estonsko, které předehnalo Spojené státy. Z „nových“ států EU je Česko druhé, po Slovinsku, které skončilo na 21. místě (85,60 bodů.). Podle žebříčku si Česká republika polepšila zejména v ekonomických ukazatelích. HDP na obyvatele s ohledem na paritu kupní síly se oproti loňsku zvýšilo o 2 075 dolarů na 33 414 dolarů.

„I ty nejbohatší země mají slabiny, které musí řešit. Celosvětově bychom měli být znepokojeni, že klesají ukazatele osobních práv. A to i v kolébce demokracie, jakou je USA. Porovnáme-li státy Visegradské čtyřky právě v oblasti osobních práv, tak je Česko daleko před Slovenskem, Polskem a Maďarskem,“ komentuje výsledky indexu Josef Kotrba, prezident Deloitte.

Česko si dlouhodobě drží dobré postavení v základních lidských potřebách. Ukazatel výživy a základní lékařské péče se zlepšil o jedno místo, naopak se lehce zhoršil ukazatel přístřeší. Zlepšení je patrné u základních lidských práv a osobních svobod. Výrazně se Česká republika posunula v ukazateli přístupu k vyššímu vzdělání. Naopak se Česko zhoršilo v kvalitě životního prostředí a v přístupu k informacím.

Kdyby na světě žilo 100 lidí…
… 89 by mělo přístup k elektřině, 73 by mělo přístup k základním hygienickým zařízením, 63 by mělo přístup k vodě z vodovodu, 48 by mělo přístup k internetu, 32 lidí by mělo místo, ve kterém se dobře žije homosexuálům, a 11 lidí by bylo podvyživených.

A kdyby byl svět jedním státem, tak by se v žebříčku umístil mezi Čínu (89. místo) a Saudskou Arábii (90. místo). Od roku 2014 se kvalita života na světě průměrně zlepšila o 2,31 bodů na 64,47 bodů. A oproti loňsku si svět polepšil o 1,01 bodů. Z globálního hlediska je největší zlepšení v oblastech přístřeší, úrovně pitné vody a hygieny, přístupu k informacím a přístupu k vyššímu vzdělání.

Více si o Indexu společenského rozvoje 2019 můžete přečíst zde.

 

 

 

 

 

 

 

 

Partneři / Partners

ST logo CZ stojate cerne2 partner seclogo  partner koalice E21 logo SPCR LOGO VERTICAL CZ RGB 280x226 IMD Logo Blue RGB E21 logo HK logo PRAHA1 dole 1radek RGB

 

loga partneri 280x226 slunce 280x226 roska 280x226 Kudyznudy.cz - tipy na výlet  LOGO PFM 2

 

 

 

 

 

 

Menu