Pcsupport.cz
HST.cz HST.en HST.de

Zima se loučí a jaro nám připomíná, abychom se pustili do plánovaní letních cest – a myšlenky milovníka Švýcarska samozřejmě ujíždějí do země vlaků, hor a jezer. Tím samým směrem míří i nový SWISSmag, časopis o všem švýcarském, jehož 16. vydání právě míří do schránek předplatitelů. Cestovatelské tipy jsou nejsilnějším, ale zdaleka ne jediným probíraným tématem. S časopisem navštívíte švýcarské hrady, slavné vědecké centrum Cern, dovíte se více o švýcarském designu či třeba o největším ze švýcarských písničkářů. Po kolejích se pak přes nejkrásnější švýcarské přírodní úkazy posuneme třeba k restauracím s nejkrásnějším výhledem nebo ke slavnému švýcarskému vínu. A to samozřejmě zdaleka není vše, co na 84 stranách objevíte. Krásné švýcarské cestování, čtení i snění!

 

SWISSmag 16 vychází 23. 3. 2017

Předplatné časopisu SWISSmag můžete objednat zde.

Časopis si můžete objednat i v ESHOPU.

Časopis SWISSmag ve verzi pro tablety a chytré telefony si můžete zakoupit na portálu PUBLERO nebo na portálu Floowie.

 


 

Za romantikou na švýcarské hrady

Nebývá zvykem vypravit se za středověkými hrady a zámky do alpské země proslulé čokoládou, hodinkami a přesnými vlaky, i když jsou stejně unikátní a romantické jako ty, za nimiž jezdíme do Francie, Německa, Španělska nebo s nimiž se seznamujeme doma. Swissmag vybral pět hradů a zámků od těch nejznámějších až po téměř neznámé.


Jak funguje svět a z čeho je hmota? To studují v CERNu

Jak je velký vesmír? Z čeho jsou hvězdy, hmota? ptají se často děti. Ve Švýcarsku je místo, kde je možné na většinu těchto otázek najít odpovědi. Jedná se o CERN, Evropskou radu pro jaderný výzkum. Výsledkem práce téměř 9 500 vědců jsou i zcela praktické záležitosti, které doprovází náš současný život na každém kroku.


VITRA - zábava přímo v práci

Švýcarská firma Vitra navrhuje kancelářské prostory. „Dříve se říkalo: Nejdřív práce, potom zábava. Dnes je však nutné stále častěji spojovat zábavu s prací. Jinak si pracovníky neudržíte,“ říká Jiří Zavadil, ředitel českého zastoupení společnosti Vitra.


Mani Matter - nejslavnější švýcarský písničkář ožil v češtině

Písnička či báseň často vzniká z potřeby pojmenovat životní trable a podělit se o ně. Socialismem svírané Československo tak logicky produkovalo zástupy písničkářů, kteří měli neustále zásoby hmoty, z níž snadno modelovali svou tvorbu. To ve Švýcarsku bylo tohoto typu tvůrčí inspirace jistě méně, přesto i tam nebylo písničkářství podobné tomu našemu mrtvé. Zeptáte-li se Švýcarů na nějakého jejich písničkáře, velmi pravděpodobně bude odpověď znít Mani Matter. O něm, ale i o následném životě jeho písní jsem si povídal s Janem Řepkou – mladým českým písničkářem, který písně Maniho Mattera přebásnil z bernštiny do češtiny, čímž otevřel nový písničkářský šuplík.


Značku Štěrba vyučilo a zrodilo Švýcarsko

Už téměř čtvrt století buduje největší veloshop v Česku. Robert Štěrba je legendární persona nejen obchodu, ale celé české cyklistiky. Poznal ji do posledního šroubku a nýtu ze všech stran. Osudovou zemí se mu však stalo Švýcarsko.


Švýcarským dopravním systémem s dětmi

Je asi zbytečné opakovat superlativy o švýcarském dopravním systému. Dopravní síť se stává více a více turistickou atrakcí. Malebný svět vláčků, hor, jezer, parníků, historických měst nebo žlutých autobusů láká obdivovatele z celého světa. A to nejen dospělé. Vyzkoušeli jsme, jaké to je, je-li na Swiss Travel Pass odkázána celá rodina.


Alvra - malá rhétská revoluce

Švýcarské vlakové tratě nabízejí dechberoucí výhledy a nezapomenutelné zážitky. Letošní novinkou je nový vlak Rhétské dráhy se stahovacími okny. Co je na tom pozoruhodného? Vydejte se na cestu a záhy pochopíte – stojí to opravdu za to!


Poslouchejte přírodu!

Nemá snad jedině moře a poušť. Přesto je to ale pokladnice světových přírodních unikátů. Za čím byste jinde museli cestovat stovky a tisíce kilometrů, ve Švýcarsku najdete naskládané pěkně vedle sebe, jako by snad byla pořádkumilovná i příroda, která když uklízela, porovnala pěkně k sobě všechny možné přírodní projevy a útvary, které dnes označujeme jako turistické atrakce. Ledovce, vodopády, prameny, soutěsky, potoky, řeky, plesa a jezera. Zasněžené, kamenné i porostlé hory, ostré i oblé vrcholy, suťoviska, přírodní vyhlídky, skalní stěny, jeskyně… Prostě úkazy, které nás fascinují a nutí k revizi zažitých pravd.


Mozaika letních tipů


Alps Epic Trail Davos aneb den v bike-ráji

Až 950 km, dle jiných zdrojů dokonce 1 300 km, povětšinou skutečně a nevídaně luxusních trailů na stovkách značených tras najdete okolo Davosu. Po kterém se vydat? Nejslavnější je Alps Epic Trail. Užijete si na něm všechno, po čem srdce, mozek i tělo bikera prahne a baží.


Hvězdné dostaveníčko pod alpskými vrcholy

Švýcarsko není zrovna typickou golfovou destinací. Ale rozhodně má golfistům co nabídnout. Takřka stovka hřišť na osm milionů obyvatel je solidní bilance. Třešničkou na dortu je pak „vousatý“ turnaj Omega European Masters, který se již 70 let koná v nádherném prostředí v Crans Montaně.


Labužnická panoramata

Stěží najít v Evropě zemi, kde by se za každým rohem skrývaly tak dechberoucí výhledy jako ve Švýcarsku. Někdy jenom stačí vyjít na ostroh nad městem nebo vyjet lanovkou a pod nohama se vám otevře nepřeberné moře vrcholků či tyrkysová hladina jezera lemovaná zelení a strmě stoupajícími svahy. Řadu panoramat si tu navíc můžete užít přímo u stolu plného místních delikates.



A mnoho dalšího najdete v aktuálním SWISSmagu 16.

Předplatné si můžete objednat ZDE.


 

Partneři / Partners

ST logo CZ stojate cerne2 partner seclogo  partner koalice E21 logo SPCR LOGO VERTICAL CZ RGB 280x226 IMD Logo Blue RGB E21 logo HK logo PRAHA1 dole 1radek RGB

 

loga partneri 280x226 slunce 280x226 roska 280x226 Kudyznudy.cz - tipy na výlet  LOGO PFM 2

 

 

 

 

 

 

Menu