Pcsupport.cz
HST.cz HST.en HST.de

Ve Švýcarsku byla zrušena veškerá celonárodní opatření proti šíření nemoci Covid-19. Cestování do Švýcarska a zpět do ČR je již bez cestovních omezení – cestující před vstupem na švýcarské a lichtenštejnské území nemusí předkládat výsledky testů, certifikát o očkování nebo prodělání nemoci ani vyplňovat příjezdový formulář. To samé platí i pro návrat ze Švýcarska.

 

Vstup do Švýcarska

Občané ČR a SR nemusí od 17. 2. 2022 od 00:00:00 hod. před vstupem na švýcarské a lichtenštejnské území předkládat výsledky testů na covid-19, platný certifikát o očkování nebo prodělání nemoci ani vyplňovat příjezdový formulář.

Přepravní (letecké, autobusové, železniční) společnosti mohou ovšem mít vlastní firemní pravidla k ochraně svého personálu a dalších cestujících, odlišná od pravidel navštíveného státu a mohou na základě vlastního rozhodnutí požadovat od všech cestujících před započetím cesty negativní výsledek (PCR nebo antigenního) testu, příp. certifikát o očkování nebo prodělání nemoci. Doporučujeme, aby se cestující vždy včas u konkrétního dopravce informovali, jaké podmínky musí splnit, aby byli vpuštěni na palubu veřejného dopravního prostředku, a to i v případě, že přes Švýcarsko pouze tranzitují. Je třeba výslovně požádat o pravidla cestovních společností, nikoliv cílového státu. V opačném případě přepravní společnosti často odkazují na velvyslanectví, který zná pravidla cílového státu, nikoliv jednotlivých přepravních společností.

Tranzit přes území Rakouska a Německa je možný – vždy je nutné opustit území daného státu nejrychlejší možnou cestou bez zbytečných zastávek (výjimečné přerušení na dobu nezbytně nutnou, např. za účelem návštěvy WC je přípustné) a před vlastní cestou je nutné si ověřit aktuální podmínky u místních úřadů také u Velvyslanectví ČR v BerlíněVelvyslanectví ČR ve Vídni, popřípadě u Velvyslanectví SR ve VídniTranzit přes území Švýcarska je možný bez omezení.

Bližší a detailní informace ohledně vstupních podmínek do Švýcarska naleznete na webové stránce:

 
 

 
 

Aktuální opatření ve Švýcarsku

Od 1. 4. 2022 nejsou v platnosti žádná celonárodní opatření proti šíření nemoci Covid-19. Při vstupu do obchodů, restaurací, kulturních zařízení a dalších veřejných prostor a akcí vyžadovány roušky a COVID certifikáty. Povinnost nošení roušek ve veřejné dopravě a ve zdravotnických zařízeních je také zrušena.

Kantony mohou i nadále rozhodnout o zpřísnění již uvolněných opatření a vyžadovat prokazování se COVID certifikátem v určitých zařízení a místech. Švýcarsko uznává evropské covid certifikáty (národní certifikát / Evropský digitální covid pas / EU Digital COVID Certificate) a ve Švýcarsku je možné se jimi v případě potřeby prokazovat. Kontrola certifikátů nahraných v české aplikaci Tečka je také bezproblémová a Švýcarsko uznává české doby platnosti očkování.

Průběžně aktualizované informace ohledně poskytování veřejné dopravy na území Švýcarska naleznete na speciální stránce SBB a také na Swiss Travel SystemPodrobný přehled aktuálních opatření naleznete v přehledu švýcarského ministerstva pro veřejné zdraví BAG.

 

 

Návrat ze Švýcarska do ČR

Občané ČR, Švýcarska a Lichtenštejnska mohou přicestovat do ČR bez omezení, pokud nestrávili více než 12 hodin v posledních 14 dnech v některé zemi mimo EU, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Andorru, Island, Monako, Norsko, San Marino a Vatikán (tedy „země EU+“). Od 18. 3. 2022 již neplatí povinnost vyplňovat elektronický příjezdový formulář ani se prokazovat negativním výsledkem PCR / antigenního testu či certifikátem o očkování, nebo o prodělání onemocnění Covid-19.

 

Pravidla vstupu a navratu do CR pro obcany CR EU a rezidenty od 18 brezna 2022 20220318 copy

PDF ke stažení zde

Pro osoby, které pobývaly déle než 12 hodin v posledních 14 dnech před příjezdem do ČR v některé zemi mimo země EU+, platí dodatečné povinnosti (negativní výsledek PCR / antigenní test, nebo platný certifikát o provedeném očkování, nebo platný certifikát o prodělaném onemocnění Covid-19).

Se specifickými dotazy je možno se obrátit na informační linku Ministerstva vnitra ČR +420 974 801 801 (po – čt od 08:00 do 16:00 a v pá od 08:00 do 12:00), nebo na informační centrum Ministerstva zahraničních věcí ČR na +420 222 264 222 (po – pá od 08:00 do 16:00).

Aktuální přehled všech povinností a výjimek pro návrat ze Švýcarska do ČR naleznete na webové stránce:

 

 

 
 

Dopravní spojení se Švýcarskem

Autobusové spojení: ČSAD Tišnov nabízí spoje z Brna, Prahy a Plzně do St. Gallenu, Curychu, Lucernu, Ženevy, Fribourgu, Lausanne a Bernu. Nobless Line provozuje noční linku do Švýcarska a zpět se svými luxusními autobusy – z Prahy a Plzně do St. Gallenu, Curychu a Bernu. Žlutý dopravce RegioJet nabízí svá přímá spojení Prahy se St. Gallenem, Curychem, Lucernem, Luganem, Bernem, Lausanne a Ženevou. Zelené autobusy dopravce FlixBus nabízejí spojení Prahy s Curychem.

Železniční spojení: České dráhy provozují pravidelné noční spojení lůžkovým vlakem z Prahy do Curychu přes Sargans. Noční přímý spoj odjíždí z Prahy každý den kolem 18. hodiny s plánovaným příjezdem do Curychu následující den v 08:20, zpáteční spoj bude odjíždět z Curychu ve 21:40 s plánovaným příjezdem do Prahy následující den v 11:02.

Letecké spojení: Swiss International Air Lines poskytuje letecké spojení Prahy s Curychem každý den v týdnu bez přestupu a z Prahy do Ženevy bez přestupu vždy v neděli (v ostatní dny s přestupem). Nízkonákladová společnost EasyJet nabízí od března 2022 lety z Prahy do Basileje 4x týdně (pondělí, středa, pátek a neděle) a od dubna 2022 přidá i sobotní spoj, z Prahy do Ženevy provozuje své pravidelné spoje každý den mimo sobotu.

 

Pro odbavení na letišti si ponechte více času, protože i při on-line check-inu vám bude palubní vstupenka vystavena až u přepážky na letišti. Na palubách letadel SWISS směřujících do a ze Švýcarska je povinné nošení ochranných masek / roušek. Ochranné masky je nutné mít také nasazeny při pohybu po letišti ve Švýcarsku.

 

 

Karanténní strategie ve Švýcarsku

Pokud jste ve Švýcarsku a pociťujete některé z příznaků nákazy nebo jiné nemoci, je nutné postupovat podle pokynů k izolaci a karanténě. I nadále platí nutnost dodržování platných hygienických nařízení.

 

 

Program Clean & Safe

Turistická zařízení (hotely, restaurace, lanovky atd.) opatřená označením / štítkem Clean & Safe se vědomě zavázala dodržovat koncept ochrany a nabízí tak svým návštěvníkům / hostům bezpečné a čisté prostředí. Cílem tohoto označení je pomoci v obnově důvěry hostů ve Švýcarsko jako v bezpečný a čistý cíl pro turistické i pracovní cesty. Udělování a koordinaci použití označení Clean & Safe mají na starost jednotlivé švýcarské asociace (HotellerieSuisse, Cableways Switzerland, IG Parahotellerie Schweiz, Verband Öffentlicher Verkehrsmittel, Verband Schweizer Schifffahrtsun­ternehmen, Verband Schweizer Tourismusmanager a GastroSuisse) na základě iniciativy Switzerland Tourism. Bližší informace naleznete na průběžně aktualizované stránce www.clean-and-safe.ch

 

 
 

Poslední aktualizace stránky: 1. 4. 2022, 14:23

Partneři / Partners

ST logo CZ stojate cerne2 partner seclogo  partner koalice E21 logo SPCR LOGO VERTICAL CZ RGB 280x226 IMD Logo Blue RGB E21 logo HK logo PRAHA1 dole 1radek RGB

 

loga partneri 280x226 slunce 280x226 roska 280x226 Kudyznudy.cz - tipy na výlet  LOGO PFM 2

 

 

 

 

 

 

Menu