Pcsupport.cz
HST.cz HST.en HST.de

Evropský fotbalový trh dosáhl v sezóně 2016/17 výnosů 25,5 miliard EUR, o 4 % více než v té předchozí. Uvádí to 27. vydání Přehledu fotbalových financí, Deloitte který se soustředil zejména na „velkou pětku“ evropských lig a také další fotbalové soutěže na kontinentu. Hnací silou růstu jsou i nadále hodnoty vysílacích práv.

 

Výnosy pěti největších evropských lig, tedy Anglické Premier League, německé Bundesligy, španělské La Ligy, italské Serie A a francouzské Ligue 1, vzrostly celkem o 9 % na 14,7 miliard EUR. Nárůst jejich výnosů e odrazil v lepších ziscích. Premier League, Bundesliga i La Liga poprvé vykazují souhrnné provozní zisky přesahující 300 milionů EUR.

Kluby Premier League jsou v oblasti výnosů i nadále výrazně napřed před konkurencí, v roce 2016/17 dohromady dosáhly výnosů ve výši 5,3 miliard EUR, o 400 milionů více než v sezóně 2015/16. Anglická špička je nyní o 86 % větší než druhá španělská La Liga a v novém cyklu vysílacích práv všechny kluby Premier League dosáhly rekordních výnosů.

La Liga překonala finanční pozici Bundesligy a je nyní z pohledu výnosů druhou největší ligou na světě, a to díky přechodu na kolektivní uspořádání prodeje vysílacích práv. Bundesliga zůstává s průměrným počtem více než 44 tisíc diváků nejnavštěvovanější evropskou ligou.

Kluby italské Serie A poprvé přesáhly 2 miliardy EUR souhrnných výnosů a vzrostly o 8 %, což bylo v nezanedbatelné míře zásluhou růstu výnosů jediného klubu – Internazionale. Vše nasvědčuje tomu, že italské kluby budou jedněmi z těch, kterým změny v kvalifikačních kritériích soutěží UEFA prospějí nejvíce – čtyři kluby mají zaručené umístění ve skupinové fázi Ligy mistrů UEFA v roce 2018/19 a díky lepším vysílacím smlouvám ve stejné sezoně mohou italské kluby očekávat výrazné finanční zisky.

Francouzská Ligue 1 sice zůstává ligou s nejnižšími výnosy ve „velké pětce“, francouzské kluby přesto zaznamenaly dohromady rychlejší růst výnosů než v předchozích letech, především díky novým domácím vysílacím smlouvám. Nedávno uzavřená dohoda se společností Mediapro na období 2020/21 až 2023/24 poskytuje jistotu střednědobého finančního růstu ligy.

 

Za hranicemi velké pětky
Mimo „velkou pětku“ evropských fotbalových lig jsou největšími ligami v Evropě turecká Süper Lig (734 milionů EUR) a ruská Premier Liga (701 milionů EUR). Mistrovství světa ve fotbale, které začne v Rusku příští týden, bude mít pravděpodobně vliv na evropský fotbalový trh v příštích dvou letech, nejdříve prostřednictvím výnosů spojených přímo se samotným turnajem a do menší míry pak nepřímo díky následnému oživení ruského fotbalu.

Kompletní studii Annual Review of Football Finance si můžete přečíst zde.

 

Poznámky
Směnný kurz pro převod eur a britských liber byl použit průměrný směnný kurz za finanční rok končící k 30. červnu 2017 (1 GBP = 1,16 EUR).

Mzdové náklady zahrnují všechny zaměstnance (včetně hráčů, technických a administrativních pracovníků) a obsahují mzdy, nástupní poplatky, bonusy, platby při ukončení smlouvy, příspěvky na sociální zabezpečení a další výdaje na zaměstnanecké benefity.

Partneři / Partners

ST logo CZ stojate cerne2 partner seclogo  partner koalice E21 logo SPCR LOGO VERTICAL CZ RGB 280x226 IMD Logo Blue RGB E21 logo HK logo PRAHA1 dole 1radek RGB

 

loga partneri 280x226 slunce 280x226 roska 280x226 Kudyznudy.cz - tipy na výlet  LOGO PFM 2

 

 

 

 

 

 

Menu