Pcsupport.cz
HST.cz HST.en HST.de

Nejvyšší kvalitou života se mohou podruhé za sebou chlubit středočeské Říčany. Přelouč v Pardubickém kraji si oproti loňskou nejvíce polepšila – město v žebříčku poskočilo o 88 míst. Poslední místo opět obsadila moravskoslezská Orlová. Vyplývá to z druhého ročníku Indexu kvality života. Ten sestavila společnost Obce v datech a její hlavní konzultační partner Deloitte.

Index kvality života porovnává veřejně dostupná data ve všech 206 českých obcích s rozšířenou působností (ORP). Zahrnuje celkem 29 proměnných, které vyjadřují úroveň zdraví, prostředí a dostupnosti zdravotní péče, optimální materiální podmínky (práce, bydlení a vzdělání), dostatečnost služeb a také vztahy mezi lidmi (například ve formě existence místních spolků, apod.). Analytici pracují s velkými daty z internetu a veřejného sektoru. Obce subjektivně nehodnotí, pouze porovnávají dostupnost v jednotlivých obcích, a to na bázi principů metodik OSN a OECD validovaných Deloitte.

„Také s ohledem na rostoucí ceny nemovitostí v Česku chceme lidem pomoci při rozhodování o výběru místa pro život. Za klíčový přitom považuji optimální poměr nákladů na bydlení a kvality života. Neméně důležitou ambicí projektu je také poskytnout starostům datové podklady pro jejich budoucí rozhodování,“ říká Pavel Šiška, vedoucí partner v oddělení poradenství Deloitte.

Nejvyšší kvalita života je dlouhodobě v Praze, Brně a jejich okolí. Velmi dobrých výsledků dosahují také jižní, jihozápadní a střední Čechy. Mezi krajskými městy dominují Praha, Brno, Plzeň, Pardubice a Hradec Králové.

„Nejnižší hodnocení mají obce ze strukturálně postižených regionů, tedy Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje. Ve většině obcí z těchto regionů žije vysoký podíl lidí s finančními problémy, je v nich v porovnání se zbytkem ČR vysoká nezaměstnanost. A v Ústeckém a Moravskoslezském kraji je i poměrně vysoké znečištění ovzduší,“ komentuje výsledky Jan Havránek, jednatel společnosti Obce v datech.

První a poslední dvě místa zůstala oproti roku 2018 nezměněna. K nejvýraznějšímu zlepšení došlo v Přelouči, která se posunula o 88 příček. Napomohlo tomu zlepšení podmínek v oblasti stěhování mladých, hazardu a průměrné délky života. Z hlediska krajů si polepšily nejvíce obce ve Zlínském a Jihomoravském kraji.

Nejvýraznější propad zaznamenal Železný Brod, a to hlavně v ukazatelích hazardu, stěhování mladých, dětských lékařů a v nezaměstnanosti. Na úrovni krajů pak největší pokles vykazují obce Královehradeckého kraje.

Více o projektu Obce v datech a Deloitte s odkazem na letošní i loňské výsledky naleznete zde.

 

 

 

 

Partneři / Partners

ST logo CZ stojate cerne2 partner seclogo  partner koalice E21 logo SPCR LOGO VERTICAL CZ RGB 280x226 IMD Logo Blue RGB E21 logo HK logo PRAHA1 dole 1radek RGB

 

loga partneri 280x226 slunce 280x226 roska 280x226 Kudyznudy.cz - tipy na výlet  LOGO PFM 2

 

 

 

 

 

 

Menu