Pcsupport.cz
HST.cz HST.en HST.de

Vychází 29. vydání časopisu SWISSmag, tedy patnáctá podzimní a zimní edice časopisu pro všechny, kdo mají rádi Švýcarsko. Co v něm najdete? V první řadě mnoho stran inspirace, kam vyrazit do Švýcarska na dovolenou, a to zdaleka nejen na lyže. A když už, tak v kombinaci s minerálními lázněmi, kterých ve Švýcarsku není málo a v kombinaci s lyžováním tvoří skvělý mix aktivní a odpočinkové dovolené. Dočtete se také o zajímavých osobnostech a fenoménech jako fasnacht, o sportovních, historických i kulturních spojitostech mezi naší zemí a Švýcarskem. Věděli jste třeba, že ještě nedávno byl zásadní položkou lichtenštejnského státního rozpočtu prodej poštovních známek? A že na známkách vydaných lichtenštejnskou poštou nechybí ani české motivy?

SWISSmag 29 vychází 14. 9. 2023

Zde najdete více informací o předplatném časopisu SWISSmag

Časopis SWISSmag si můžete objednat i v e-shopu SNOW.

Časopis SWISSmag ve verzi pro tablety a chytré telefony si můžete zakoupit na Issuu.com nebo na portálu Floowie.

 



 

Ukázky z obsahu:

 

Fenomén fasnacht

Fasnacht je unikátní karneval, který v podobném duchu probíhá po celém Švýcarsku. Jedním z nejslavnějších je ten basilejský, vzniklý původně na protestantském půdorysu. Jedinečný je propojením původně vojenské hudby, široce sdílené společenské reflexe, pravidel a několikadenní chůze v maskách. Basilejský fasnacht je gejzírem kreativity i formou společenské katarze a stal se inspirací pro pražské Sametové posvícení.

 

 

Sametové posvícení

Basilejský fasnacht se též stal inspirací pro Sametové posvícení, satirický karnevalový průvod konající se již dvanáct let v Praze, vždy 17. listopadu na svátek svobody a demokracie.

 

 

Michal Pločica - Inovativní zubařina v Oensingenu

Folklor, moderní technologie, bílý plášť, dezinfekce, zkušenosti z farmy i ordinace, kde vám kávu uvaří sympatická robotka. Jak se ze studenta medicíny na Masarykově univerzitě v Brně stane dentista se zájmem o robotiku? Dozvíte se v tomto rozhovoru s Michalem Pločicou ze švýcarského Oensingenu.

 

 

Udržitelné letectví 21. století - SWISS plánuje být do roku 2050 uhlíkově neutrální

Svět, jak ho známe dnes, by bez letecké dopravy nemohl fungovat. Letecká doprava hraje klíčovou roli v globálním propojení a ekonomice, ale současně se potýká s rostoucími obavami ohledně jejího dopadu na klima a životní prostředí. Jak to řeší ve Švýcarsku?

 

 

Cestování s čistým svědomím - Vlaky SBB budou využívat 100 % obnovitelné energie od roku 2025

Ačkoli je železniční doprava z principu mimořádně efektivní, a tedy poměrně nízkoemisní, důraz na udržitelnost roste i v této oblasti. Christina Meierová, vedoucí oddělení udržitelnosti společnosti SBB, vysvětluje, jaké jsou další kroky dopravce k dosažení klimatické neutrality a jakou roli hraje biotop na hlavním nádraží v Curychu.

 

 

Veslaři z Lausanne milují Vltavu

Přibližně každý druhý rok začátkem léta vyráží od Týna nad Vltavou třicítka švýcarských veslařů na etapovou plavbu až do Prahy. Nejsou žádní závodníci, ale veslaři amatéři.

 

 

Švýcarský letní tábor v české režii

Starší generace to braly jako samozřejmost. Každé léto děti vyrážely – nebo byly posílány – na letní tábory, kde ve všelijakých podobách zažívaly skrze hry spojení s přírodou a s dětským kolektivem. Dnes už počet podobných táborů v Česku značně zřídl, nicméně české děti zase mohou vyrazit třeba do Švýcarska – jak takový tábor probíhá, přinášíme v obrazovém ohlédnutí po letošním ročníku.

 

 

19 zážitkových tipů: Zimní dovolená ve Švýcarsku, na kterou nezapomenete

Vydejte se letos na svou dokonalou zimní dovolenou do Švýcarska – budete překvapeni, co všechno můžete kromě lyžařské zábavy zažít. Inspirujte se některým z našich top 19 tipů – ať už vyhledáváte adrenalinové, nebo unikátní zážitky, pohodlné wellness nebo skvěle připravené sjezdovky pro děti a dospělé, určitě si vyberete to své. Výhodou Švýcarska je navíc jeho malá rozloha – vše tak máte v krátké dojezdové době a nemusíte být zaměřeni pouze na jeden region, kde se ubytujete například v apartmánu.

 

 

Lyže a lázně

Možná se vám to spojení jeví jako podivné, ale každý, kdo to už zkusil, potvrdí, že je to skvělá kombinace. Přes den lyžujete, běžkujete nebo jinak sportujete na sněhu a navečer spočinete v termálních lázních. Ideálně si tu užijete stmívání, necháte zrelaxovat unavené končetiny a ráno svěží můžete vyrazit znovu do hor.

 

 

Zimní putování na skialpech, sněžnicích nebo pěšky

Přechod z Kientalu přes Kandersteg do Leukerbadu
Stále více lidí dnes touží prožít atmosféru horské krajiny v zimním hávu intimněji a vyhledává sporty, kde nejsou davy a přírodu neruší technická infrastruktura. Popularitě se těší pěší zimní túry i vícedenní výlety na sněžnicích a přibývá vyznavačů skialpového lyžování. Při všech těchto aktivitách není cílem rychlý sjezd, ale naopak dostatek času na pohyb v přírodě a také její minimální zatížení.

 

 

Haute Route Bernských Alp aneb oblast Jungfrau v obrazech a tipech

Bernským Alpám se právem přezdívá Arktida kontinentální Evropy. Impozantní ledovce neztrácejí na kráse i přes globální oteplování. V tomto článku je pár tipů, jak si užít týdenní skialpovou akci, jejímž centrem je Konkordiaplatz, kousek od sedla Jungfraujoch.

 

 

Suchou nohou přes alpské velikány: První jízda spojením Matterhorn Alpine Crossing

Po pěti letech stavebních prací v často nepříznivých vysokohorských podmínkách byl letos dokončen poslední úsek systému lanových drah mezi švýcarským Zermattem a italskou Cervinií: Nyní je možné se dostat celoročně během jediného dne „suchou nohou“ z jedné strany na druhou.

 

 

Student ve Švýcarsku nemá na brigády čas

Švýcarská vysoká technická škola ETH je natolik prestižní, že v přijetí na ni vůbec nedoufal. „Naopak na univerzitách, kde jsem měl z výsledku přijímacího řízení výborný pocit, jsem nakonec neuspěl. Člověk musí jít štěstí naproti a zkoušet různé možnosti,“ říká o své cestě na jednu z nejvyhlášenějších evropských vzdělávacích institucí student Karel Kubíček.

 

 

Předplatné si můžete objednat ZDE.

 

 


 

Partneři / Partners

ST logo CZ stojate cerne2 partner seclogo  partner koalice E21 logo SPCR LOGO VERTICAL CZ RGB 280x226 IMD Logo Blue RGB E21 logo HK logo PRAHA1 dole 1radek RGB

 

loga partneri 280x226 slunce 280x226 roska 280x226 Kudyznudy.cz - tipy na výlet  LOGO PFM 2

 

 

 

 

 

 

Menu